Aktualności 10 kwietnia 2024

Wyborne menu dla sportowców podczas igrzysk w Paryżu

autor: Adrian Janiuk
Jeden z najsłynniejszych francuskich szefów kuchni, Alexandre Mazzia zaserwuje sportowcom niezapomniane doznania kulinarne, proponując swoje wyborne potrawy w wiosce olimpijskiej. Zadeklarował, że jego celem jest umilenie chwil rywalizacji poprzez oferowanie wyśmienitych dań.

Między sesjami treningowymi a zawodami, sportowcy będą mieć okazję rozkoszować się jednym z charakterystycznych dań prowadzącego renomowaną restaurację w Marsylii, Mazzii – takimi jak pasta z ciecierzycy czy gazpacho wiśniowo-arbuzowe proponowane na deser.

47-letni Mazzia, szef trzygwiazdkowej kuchni z Marsylii, należy do trójki francuskich mistrzów – obok Amandine Chaignot i Akrame’a Benallala – wybranych do reprezentowania lokalnej kuchni wśród sportowców podczas tegorocznych igrzysk i paraolimpiady w Paryżu.

Celem jest prezentacja kulinarnego francuskiego know-how i gościnności, ale także zaprezentowanie przepisów w stylu własnej restauracji – wyjaśniał Mazzia, w którego lokalu, nazwanym “AM”, honorowe miejsce zajmuje olbrzymi, czarno-biały plakat przedstawiający Michaela Jordana, światową gwiazdę koszykówki.

Popularny restaurator doskonale zdaje sobie sprawę, jakie menu zaserwować sportowcom, gdyż przez wiele lat zawodowo uprawiał koszykówkę. Mazzii przed laty występował w czołowych francuskich zespołach ligowych.

Nasze przepisy są dedykowane wszystkim sportowcom, bez względu, czy jest to kajakarz, szermierz czy siatkarz – zapewnił mierzący 195 cm wzrostu słynny restaurator.

W trakcie igrzysk Mazzia będzie nadzorował przygotowanie 300 porcji, w limitowanych seriach w niedzielę i poniedziałki, w wiosce olimpijskiej w Paryżu, gdzie każdego dnia sportowcom będzie serwowanych łącznie 10 tysięcy posiłków. W menu światowej sławy szefa kuchni znajdują się charakterystyczne dla jego kuchni przyprawy, soki i sosy oraz bliskie mu produkty, jak tapioka czy buraki.

Mazzia poinformował, że specjalnemu opracowaniu poddał np. bogatą w błonnik ciecierzycę, aby zapewnić jej “lepszą strawność”. Jedną z propozycji będzie też ryba grillowana w stylu indonezyjskiego satay z wywarem z kaczki i nasionami werbeny, w towarzystwie mocno zredukowanej tapioki z sosem Worcestershire. A dla sportowców, którzy chcą zakończyć słodkim akcentem, słynny szef kuchni proponuje gazpacho wiśniowo-arbuzowe z grillowanym pomidorem.

Mazzia do 30. roku życia realizował swoje dwie wielkie pasje – gotowanie oraz koszykówkę. Podkreśla, że wiele zawdzięcza swojej sportowej miłości.

Sport mnie wychował i ukształtował. Oprócz takich wartości, jak fair play, wzajemna pomoc, myślę, że w zawodowej karierze pomogła mi przede wszystkim precyzja, zaangażowanie oraz chęć sprawiania innym przyjemności i dostarczenia rozrywki oraz emocji – zapewnił.

fot. Pressfocus.pl