Polacy winią PZPN, FIFA i UEFA

2. grudnia 2011, 14:56
źródło: Pentagon Research

Aż 86% Polaków jest zdania, iż sytuacja w PZPN jest zła lub wręcz fatalna. Winią za to przede wszystkim władze krajowej federacji (56%).
Kliknij na zdjęcie, aby je skomentować
Z kolei 32% ankietowanych jest zdania, iż obecna sytuacja to przede wszystkim wina FIFA i UEFA. Tak wynika z badań przeprowadzonych przez Pentagon Research.

Skąd taki duży procent dla międzynarodowych federacji? Prawdopodobnie jest to związane z doniesieniami prasowymi o działaniach korupcyjnych związanych z wyborem gospodarza Mistrzostw Świata 2022.

Na fali negatywnych publikacji o PZPN, pojawiły się głosy wzywające do bojkotu sponsorów Reprezentacji Polski w piłce nożnej. Wyniki badania pokazują, że nie zgadza się z nimi opinia publiczna - pomysł ten negatywnie ocenia 81% badanych, uważając, że sponsorzy nie powinni ponosić winy za ew. błędy działaczy piłkarskich.

Badanie zrealizowano 29 listopada 2011 na próbie reprezentatywnej N=500 dorosłych Polaków. Badanie zostało zrealizowaną techniką CATI, tj. ankiety telefonicznych.

Słowa kluczowe: lato | pzpn | fifa | uefa | wizerunek | badanie

© 2010-2017 SPORTMARKETING.PL. All rights reserved.