Igrzyska w Tokio w innym terminie

24. marca 2020, 18:57
źródło: PKOl

To już oficjalna decyzja. Tegoroczne Igrzyska Olimpijskie w Tokio został przełożone i odbędą się dopiero w przyszłym roku.

Decyzja zapadła w porozumieniu z premierem Japonii. Shinzo Abe oraz Komitetem Organizacyjnym Igrzysk XXXII Olimpiady Tokio 2020.

To oznacza, że pandemia koronawirusa spowodowała, że najważniejsza sportowa impreza świata po raz pierwszy w historii została przełożona.

„W obecnych okolicznościach i na podstawie informacji dostarczonych przez WHO prezydent MKOl i premier Japonii doszli do wniosku, że igrzyska muszą zostać przełożone na termin po 2020 roku, ale zostaną przeprowadzone nie później niż latem 2021 r. Wszystko w celu ochrony zdrowia sportowców, osób uczestniczących w igrzyskach olimpijskich i społeczności międzynarodowej” – napisał MKOl w swoim  komunikacie.

„Niespotykane i nieprzewidywalne rozprzestrzenianie się epidemii spowodowało pogorszenie się sytuacji w pozostałej części świata. W poniedziałek dyrektor generalny Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus, powiedział, że pandemia COVID-19 ‘przyspiesza’. Obecnie na całym świecie – i już w prawie każdym kraju – odnotowano ponad 375 000 przypadków, a ich liczba rośnie z każdą godziną” – informuje MKOl.

Uzgodniono także, że płomień olimpijski pozostanie w Japonii. Ustalono też, że wydarzenie zachowa nazwę Igrzysk Olimpijskich i Paraolimpijskich Tokio 2020. Mają się odbyć nie później niż latem 2021 roku.

Słowa kluczowe: tokio2020 | mkol | igrzyska | koronawirus

© 2010-2020 SPORTMARKETING.PL. All rights reserved.