PKOl chce zmiany terminu igrzysk

24. marca 2020, 14:16
źródło: PKOl

Polski Komitet Olimpijski apeluje do Międzynarodowego Komitetu Olimpijskiego o zmianę terminu i jak najszybszą decyzję w sprawie Igrzysk Tokio 2020.

Rzecz jasna apel to efekt rosnącej liczby zakażeń wirusem SARS-CoV-2. - Najważniejsze jest zdrowie i bezpieczeństwo zawodników oraz jasne zasady rywalizacji. Sytuacja zmienia się z dnia na dzień. Nie można dłużej czekać z podjęciem decyzji czy Igrzyska się odbędą w zakładanym, czy innym terminie. Ta niepewność zbyt mocno odbija się na naszych sportowcach, odbiera im spokój i zaburza przygotowania. Nam – jako Polskiemu Komitetowi Olimpijskiemu – zależy przede wszystkim na dobru naszej reprezentacji, jej odpowiednim przygotowaniu i wynikach sportowych. Udział w Igrzyskach Olimpijskich to najważniejsze wydarzenie w życiu każdego sportowca, nie może być zatem niczym obciążone. Nasz głos to głos całego środowiska sportowego w Polsce – wyjaśnił decyzję Andrzej Kraśnicki, prezes PKOl.

MKOl wielokrotnie informował narodowe komitety olimpijskiej, że zależy mu na utrzymaniu lipcowego terminu rozpoczęcia igrzysk w Tokio. Jednak w obecnej sytuacji wydaje się to niemożliwe.

Słowa kluczowe: pkol | mkol | tokio2020 | igrzyska | koronawirus

© 2010-2020 SPORTMARKETING.PL. All rights reserved.