PGNiG Superliga zakończyła rozgrywki...

23. marca 2020, 12:46
źródło: Superliga

Kolejne rozgrywki w Polsce zostały zakończone przed czasem z powodu rozprzestrzeniania się koronawirus.

Tym razem decyzja dotyczy PGNiG Superligi i PGNiG Superligi Kobiet, czyli najwyższych klas rozgrywkowych w piłce ręcznej w Polsce.

- Zdrowie jest na pierwszym miejscu, dlatego w trosce o zawodników, kibiców, przedstawicieli mediów, a także wszystkich, którzy pracują przy organizacji meczów, decydujemy o zakończeniu rozgrywek. Zdajemy sobie sprawę, że wznowienie rywalizacji w tym sezonie byłoby niezwykle skomplikowane, a wręcz niemożliwe. Obecnie drużyny nie trenują i nie wiadomo, kiedy mogłyby wrócić do treningów. A muszą mieć odpowiednio dużo czasu na przygotowanie się do rozegrania meczów w rundzie finałowej i spadkowej. To dla nas trudna decyzja, ale uważamy, że najlepsza. Wierzymy, że w przyszłym sezonie wszyscy wrócimy na boisko silniejsi. – mówi Marek Janicki, prezes Superligi Sp. z o.o.

Mistrzami Polski, po raz 17 w historii, zostali zawodnicy PGE VIVE Kielce, którzy zdobyli 72 punkty. Srebrny medal przypadł szczypiornistom Orlen Wisły Płock (69 punktów), a brąz drużynie NMC Górnika Zabrze (57 punktów).

Z kolei mistrzyniami Polski, po raz pierwszy w historii ligi zawodowej piłki ręcznej kobiet, zostały zawodniczki MKS Perły Lublin, które zdobyły 53 punkty. Srebrny medal przypadł szczypiornistkom Metraco Zagłębie Lublin (II miejsce, 49 punktów), a brąz – KPR Gminy Kobierzyce (III miejsce, 39 punktów).

Warto dodać, że tak z jednej, jak i z drugiej ligi nie spadły żadne zespoły.

© 2010-2020 SPORTMARKETING.PL. All rights reserved.