Kolejne korupcyjne doniesienia z FIFA

24. lutego 2020, 16:55
źródło: Sport.pl

W przypadku FIFA nie można się nudzić. Kilka dni temu pojawiły się kolejne korupcyjne doniesienia.

Tym razem w rolach głównych pojawiają się Nasser Al-Khelaifi, prezes Paris Saint-Germain oraz Jerome Valcke, były sekretarz generalny FIFA.

Ten pierwszy to też m.in. prezes beIN Media Group oraz Qatar Sports Investments. Zasiada także w komitecie organizacyjnym Klubowych Mistrzostw Świata FIFA oraz jest delegatem European Club Association w komitecie wykonawczym UEFA.

Teraz rząd szwajcarski zarzucił Katarczykowi próbę przekupstwa Valcke’a. Obaj mieli zostać oskarżeni w związku z manipulacją przy prawach medialnych do różnych turniejów mistrzostw świata oraz Pucharu Konfederacji.

Valcke został oskarżony o przyjmowanie łapówek, przestępstwo niegospodarności i fałszowanie dokumentów. Al-Khelaifi miał z kolei dać łapówkę, by beIN pozyskało prawa medialne w latach 2018-2030. Katarczyk miał kupić willę w Sardynii, z której Valcke mógł korzystać przez 1,5 roku bez opłacania czynszu wynoszącego od 900 tysięcy do 1,8 mln euro.

© 2010-2020 SPORTMARKETING.PL. All rights reserved.