Airbnb związane z MKOl

22. listopada 2019, 14:14
źródło: MKOl

Były plotki, ale teraz już można je potwierdzić. Airbnb związało się z Międzynarodowym Komitetem Olimpijskim.
Platforma pośrednicząca w wynajmowaniu nieruchomości podpisała umowę z MKOl w sprawie partnerstwa.

Kontrakt ma obowiązywać do 2028 roku, czyli obejmie Igrzyska Olimpijskie w Tokio w 2020 r., Zimowe Igrzyska Olimpijskie w Pekinie w 2022 r., Igrzyska Olimpijskie w Paryżu w 2024 r., Zimowe Igrzyska Olimpijskie w Mediolanie i Cortinie w 2026 r. oraz Igrzyska Olimpijskie w Los Angeles w roku 2028.

Współpraca ma objąć zakwaterowanie dla sportowców, co pozwoli zmniejszyć koszty organizatorów igrzysk, w tym ograniczy potrzebę rozbudowy infrastruktury, która często później niszczeje. Kooperacja ma za to przynieść bezpośrednie przychody lokalnym gospodarzom i społecznościom. Co więcej, będą prowadzone działania z Międzynarodowym Komitetem Paraolimpijskim, by zwiększyć dostępność zakwaterowania dla osób niepełnosprawnych.

MKOl w trakcie trwania kontraktu udostępni zakwaterowanie od Airbnb o łącznej wartości sięgającej co najmniej 28 mln dolarów.

Rzecz jasna, kooperacja będzie szersza i ma promować sport oraz aktywność fizyczną. Będą dostępne doświadczenia i atrakcji, jak choćby szansa na treningi z olimpijczykami. W najbliższym czasie Airbnb i MKOl będą też oferować wsparcie i szkolenia dla sportowców zainteresowanych programem doświadczenia Airbnb na platformie Athlete 365.

Słowa kluczowe: mkol | airbnb | igrzyska | tokio2020 | sponsor | partner |