Kto będzie odpowiedzialny za stadion Wisły?

18. listopada 2019, 16:25
źródło: Wisła Płock

Zakończyły się prace przetargowe i już wiadomo kto będzie wykonawcą nowego stadionu w Płocku, z którego ma korzystać tamtejsza Wisła.

Wybrana została oferta skierniewickiej spółki Mirbud, która będzie miała 36 miesięcy na zaprojektowanie i zbudowanie nowego stadionu przy ul. Łukasiewicza 34.

Oprócz tego wybrana firma będzie musiała jeszcze załatwić formalności: uzyskać pozwolenie na budowę oraz na użytkowanie.

Inwestycja musi być prowadzona w taki sposób, by nie przerywać ligowych rozgrywek, choć jest naturalne, że odbywać się one będą z ograniczoną liczbą kibiców. Można założyć, że trybuny będą kolejno rozbierane i budowane.

Nowy stadion będzie mieć 15 004 miejsc, wszystkie znajdą się pod zadaszeniem. Do tego szatnie (nie tylko dla głównej drużyny, ale także dla drużyn młodzieżowych i seniorów) pomieszczenia administracji i zaplecze techniczne (magazyny na sprzęt sportowy oraz materiały do utrzymania boiska). Z obecnego stadionu zostanie tylko obecna, podgrzewana murawa.

Koszt budowy stadionu to dokładnie 166 477 375,80 zł. Kwota ta zawiera koszty wykonania projektu, czyli 8 157 391,41 zł.