Czołowa postać FIFPro opuszcza stanowisko

17. listopada 2019, 13:06
źródło: FIFPro

Theo Van Seggelen, sekretarz generalny FIFPro, który przez lata wykonał gigantyczną pracę dla piłkarzy, ustępuje ze stanowiska.
Od 1 stycznia 2020 roku zastąpi go Jonas Baer-Hoffmann. Van Seggelen o swojej decyzji poinformował o swojej decyzji na walnym zgromadzeniu w Sydney.

Holender objął stanowisko w 1992 roku. Od tego czasu odegrał kluczową rolę w powiększeniu FIFPro do ponad 60 organizacji członkowskich zrzeszających około 65 tysięcy zawodowych piłkarzy.

- Wykonujesz tę pracę w jednym celu - by walczyć o prawa piłkarzy na całym świecie. Jestem bardzo dumny, że w ciągu ostatnich 25 lat udało nam się zbudować prawdziwie globalną sieć związków współpracujących z nami - przyznał Van Seggelen.

Baer-Hoffmann jest członkiem zespołu zarządzającego FIFPro, który kieruje działem ds. polityki i relacji strategicznych oraz pełnił przez ostatnie dwa lata funkcję sekretarza generalnego FIFPro Europe.

Baer-Hoffmann powiedział: - Ta rola jest zarówno ogromną odpowiedzialnością, jak i wielką szansą w czasach szybkich zmian w profesjonalnym futbolu. FIFPro to niesamowity ruch jako globalny głos dla piłkarzy, a my będziemy zwiększać nasze możliwości, aby dopasować potężne siły - zarówno dobre, jak i złe - w tym sporcie.