Nowi akcjonariusze Lecha Poznań

15. listopada 2019, 16:32
źródło: Lech Poznań

KKS Lech Poznań SA zwiększył kapitały własne poprzez emisję akcji o wartości 2,1 miliona zł. Akcje zostały objęte przez Piotra Rutkowskiego i Maję Rutkowską.

Jacek Rutkowski, właściciel klubu i przewodniczący rady nadzorczej, wiele razy podkreślał istotę „Kolejorza” w jego życiu. - Pamiętam doskonale mecze rozgrywane jeszcze na Dębcu, gdzie słyszało się w trakcie meczu gwizd przejeżdżającej po torach lokomotywy, oglądałem je na nowym stadionie przy Bułgarskiej i tym najnowszym powstałym na Euro 2012. Byłem wiele razy pytany przez kibiców czy Lech to dla mnie inwestycja. Zawsze odpowiadałem, że nie. To realizacja moich marzeń - skomentował Rutkowski w rozmowie z oficjalną stroną klubu.

- Podobnie było w przypadku pojawiających się raz po raz pytań czy planuję sprzedać Kolejorza. Zawsze podkreślałem, że Lech Poznań to klub rodzinny należący do mnie, do mojej rodziny, i chce żeby tak pozostało przez długie lata. Stąd decyzja o objęciu nowych akcji klubu przez mojego syna i córkę - dodał Rutkowski.

Lech Poznań SA wyemitował akcje, które zwiększą wartość kapitałów własnych spółki, a które objęte zostały przez dzieci Jacka Rutkowskiego, Piotra (na zdjęciu) i Maję Rutkowskich.

Piotr Rutkowski pracuje na różnych stanowiskach w Lechu od 2006 roku. Od 2011 roku jest wiceprezesem klubu. - Miałem już okazję wielokrotnie mówić kibicom, że nasza rodzina związała się z Lechem na długie lata, to nie jest i nie będzie krótkotrwała przygoda. Nasza obecność, moja i Mai w akcjonariacie spółki jest tego potwierdzeniem - skomentował Piotr Rutkowski.

Maja Rutkowska jest od kilku lat związana zawodowo z grupą kapitałową Amica SA.