Właściciel UFC nadal bez debiutu na giełdzie

28. września 2019, 15:19
źródło: MMAbiznes.pl

Kilka miesięcy temu firma Endeavor LLC, do której należy organizacja UFC, zdecydowała o tym, że będzie notowana na nowojorskiej giełdzie.
Wstępnie mówiono o tym, że do ogłoszenia oferty publicznej może dojść już latem tego roku, ale ostatecznie termin ten został przesunięty na koniec września. Wygląda jednak na to, że sprawa ponownie została odłożona w czasie.

Endeavor, który pod koniec września miał wystawić swoje akcje w pierwszej ofercie publicznej, wycofał się z tego pomysłu. Mówi się o tym, że firma liczyła na pozyskanie 600 milionów dolarów z rynku, ale inwestorzy nie wykazali odpowiedniego zainteresowania akcjami, o czym poinformował periodyk „New York Post”.

Największy niepokój wśród inwestorów wzbudza zmienność branży, w której działa Endeavor, czyli sport i show-biznes oraz dług firmy w wysokości 4,6 miliarda dolarów. Dodatkowym problemem jest spór firmy ze związkiem zawodowym amerykańskich scenarzystów.

Pieniądze pozyskane od inwestorów w drodze oferty publicznej miały pójść na częściowe spłacenie zadłużenia i rozszerzenie działalności firmy. Inwestorzy, którzy obawiają się również nadchodzącej recesji są jednak coraz mniej skorzy do wchodzenia w zadłużone biznesy. Na razie więc nie wiadomo kiedy i czy w ogóle Endeavor pojawi się ze swoją ofertą na giełdzie papierów wartościowych.

Słowa kluczowe: ufc | endeavor | mma | sportywalki | finanse | usa | zarzadzanie

© 2010-2020 SPORTMARKETING.PL. All rights reserved.