Górnik Łęczna wspiera górników

13. września 2019, 10:49
źródło: Górnik Łęczna

W meczu 2. ligi z Resovią piłkarze Górnika Łęczna wystąpili w nowych koszulkach z logotypem Fundacji „Solidarni Górnicy”.
Klub rozpoczął tym samym współpracę z organizacją pożytku publicznego, której fundatorem jest LW Bogdanka SA.

O inicjatywie w przerwie meczu opowiedzieli prezes zarządu LW Bogdanka - Artur Wasil, prezes Górnika Łęczna - Piotr Sadczuk oraz członek zarządu fundacji - Bronisław Jaworski. W ramach współpracy część zysku ze sprzedaży koszulek meczowych zostanie przekazana na cele statutowe Fundacji "Solidarni Górnicy".

W sezonie 2019/20 w którym klub obchodzi jubileusz 40-lecia piłkarze Górnika występują w specjalnych trykotach firmy Jako. Dół koszulki, zarówno z przodu jak i tyłu zdobi sublimowana grafika z motywem węgla kamiennego. Nawiązań do górniczych tradycji jest więcej. Na plecach Górnicy występować będą z godłem górniczym i tradycyjnym pozdrowieniem „Szczęść Boże”. Numery zawodników również zdobić będzie perlik i żelazo – najbardziej rozpoznawalne symbole górnictwa. Pisaliśmy o strojach TUTAJ.

Fundacja „Solidarni Górnicy” od 2014 r. udziela pomocy finansowej pracownikom kopalni, ich rodzinom oraz mieszkańcom woj. lubelskiego, którzy znaleźli się w trudnej sytuacji życiowej spowodowanej wypadkami losowymi, chorobami czy ubóstwem. Wspiera także unikalne talenty, przedsięwzięcia kulturalne, prozdrowotne, ekologiczne i inne, o dużym znaczeniu lokalnym i regionalnym.