Racing Point i Everton mają problem?

12. sierpnia 2019, 13:00
źródło: WP SportoweFakty

Od pewnego czasu docierają bardzo niepokojące wieści dla Evertonu FC występującego w Premier League oraz Racing Point startującego w F1.

Otóż sponsor tych podmiotów, firma bukmacherska SportPesa, ma duże problemy. Już ogłosiła wycofanie się ze sponsoringu sportowego, choć tyczy się to głównie rynku afrykańskiego.

Jest to efekt zawieszenia licencji przez rząd Kenii, który twierdzi, że firma unika płacenia podatków. Bez niej przedsiębiorstwo nie może prowadzić działalności bukmacherskiej.

„Z przykrością informuje, że z uwagi na niepewną sytuację SportPesa anuluje umowy sponsorskie z podmiotami sportowymi ze skutkiem natychmiastowym. Wszystkie kluby i nasi partnerzy otrzymają odpowiednie pisma w tej sprawie. Bardzo cenimy sobie nasze partnerstwa, dlatego dołożymy wszelkich starań, aby wkrótce wznowić współpracę, gdy firma stanie na nogi” - dowiadujemy się z komunikatu.

Jak wspomnieliśmy, te działania są skierowane do rynku sportowego w Afryce. Everton FC, którego bukmacher jest sponsorem głównym, jak i Racing Point, gdzie SportPesa jest sponsorem tytularnym mogą spać spokojnie. Jeszcze.