TVP Sport bierze ligową piłkę ręczną

25. czerwca 2019, 15:31
źródło: PGNiG Superliga

Mecze najwyższej klasy rozgrywkowej piłkarzy ręcznych, PGNiG Superligi, będą pokazywane w TVP Sport.

Ponad 270 spotkań w okresie trwania licencji, czyli około 550 godzin transmisji. W każdym sezonie stacja TVP Sport pokaże min. 68 meczów – po dwa w każdej serii rundy zasadniczej i wszystkie w rundzie finałowej. Dodatkowo transmisje będą do obejrzenia również na stronie sport.tvp.pl i w aplikacji mobilnej TVP Sport. Będzie tam można znaleźć także zarchiwizowane spotkania, skróty z meczów, wywiady i inne liczne materiały wideo. Mecze będą pokazywane w standardzie HD z wykorzystaniem min. 5 kamer.

- PGNiG Superliga to obok piłkarskiej Ekstraklasy będą najważniejsze rozgrywki ligowe w Polsce pokazywane w TVP Sport. To kolejne ważne prawa sportowe, które udało się pozyskać, a także uzupełnienie naszej oferty dotyczącej piłki ręcznej. Pokazujemy przecież najważniejsze spotkania PGNiG Superligi kobiet, mecze kobiecej i męskiej reprezentacji, a także turnieje mistrzowskie z ich udziałem. Budujemy polski sport i najważniejsze rozgrywki, takie jak PGNiG Superliga, chcemy pokazywać w Telewizji Polskiej - powiedział Marek Szkolnikowski, dyrektor TVP Sport.

- Otwiera się zupełnie nowy rozdział w historii polskiej piłki ręcznej. Dzięki umowie z Telewizją Polską, dostęp do transmisji z ligowych rozgrywek zyska milionowa widownia w naszym kraju. Dotychczasowe oglądalności meczów piłki ręcznej w TVP Sport, m.in. z tegorocznego finału Pucharu Polski, pokazały ogromne zainteresowanie dyscypliną. Nasze analizy wskazują, że PGNiG Superliga w TVP Sport powinna stać się jedną z najliczniej oglądanych lig sportowych w Polsce - mówił w trakcie konferencji Marek Janicki, prezes Superliga sp. z o. o.

- Niezwykle ważnymi elementami zawartej umowy są również plany promocji i praca nad atrakcyjnością transmisji. Wspólnie z TVP mamy zaplanowane liczne aktywności promujące rozgrywki. Zachowaliśmy prawa do skrótów, z których będą mogły korzystać przedstawiciele mediów, kluby, od nowego sezonu znajdą się one także na nowej platformie internetowej PGNiG Superligi nad którą pracujemy. Przygotujemy także kompleksową, dedykowaną oprawę graficzną i wizualną transmisji oraz dostarczymy pełne analizy statystyczne. Warto będzie oglądać PGNiG Superligę - dodał Janicki.

Sezon 2019/20 PGNiG Superligi wystartuje w piątek 30 sierpnia. W tym dniu odbędzie się również pierwsza transmisja na antenie TVP Sport. Transmitowane spotkania będą rozpoczynać się w jednym ze stałych pasm dedykowanym PGNiG Superlidze we wtorki, środy lub piątki o godz. 17:30 lub 18:00 i w niedzielę o godz. 13:00.

Kontrakt pomiędzy Telewizją Polską S.A. a Superligą sp. z o.o. został zawarty na okres czterech lat, tj. na sezony 2019-2023.

Słowa kluczowe: superliga | tvp | tvpsport | pilkareczna | media | tv | polska | prawamedialne