Katar przed decydującym testem

9. czerwca 2019, 16:21
źródło: FIFA

FIFA przyznała Katarowi prawa do organizacji Klubowych Mistrzostw Świata FIFA w 2019 i 2020 roku. Ma to być test przed mundialem w 2022 roku.
Coroczny turniej, w którym biorą udział mistrzowie z każdego najważniejszego turnieju klubowego w Europie, Azji, Afryce, Ameryce Północnej, Ameryce Południowej i Oceanii, wraz z mistrzem kraju-gospodarza, odbędzie się w grudniu. Niedawno koronowani zwycięzcy Ligi Mistrzów UEFA - Liverpool FC - rozpoczną swój udział w półfinale.

Co ciekawe, surowe przepisy dotyczące sprzedaży alkoholu w Katarze również już na te turnieje zostaną złagodzone, umożliwiając fanom picie w wyznaczonych miejscach.

Hassan Al Thawadi, sekretarz generalny Komitetu Organizacyjnego Katar 2022, powiedział: - Alkohol będzie dostępny w niektórych obszarach. Będziemy posiadać dostępne strefy kibiców, więc będzie to dla nas świetna okazja, aby wprowadzić niektóre z planów, które mamy na Mistrzostwa Świata i wyciągnąć z tego wnioski.

Warto dodać, że nowy format rozgrywek obejmujący 24 drużyny i rozegranie imprezy między czerwcem a lipcem wejdzie w życie od 2021 roku.

Słowa kluczowe: fifacwc2019 | katar | fifa | pilkanozna | zarzadzanie