FIFA wycofała się z propozycji

27. maja 2019, 16:41
źródło: FIFA

Międzynarodowa Federacja Piłki Nożnej (FIFA) wycofała się z propozycji rozszerzenia Mistrzostw Świata FIFA w 2022 roku.

Organ zarządzający światową piłką nożną uznał, że mundial w Katarze będzie rozegrany przez 32 reprezentacje, a nie 48. FIFA w oświadczeniu stwierdziła, że brakuje jej czasu na przygotowanie innych krajów w Zatoce Perskiej, by stały się współgospodarzami. Jest to spowodowane w dużej mierze problemami logistycznymi i politycznymi w regionie.

„Po dogłębnym i kompleksowym procesie konsultacji przy zaangażowaniu wszystkich zainteresowanych stron stwierdzono, że w obecnych okolicznościach taka propozycja nie może być teraz wdrożona” - czytamy w informacji.

Gianni Infantino, szef FIFA, naciskał na rozszerzenie turnieju finałowego po tym jak do zeszłorocznego mundialu w Rosji nie zakwalifikowały się między innymi Włochy, Holandia, Stany Zjednoczone, Chile oraz Kamerun.

Taka decyzja oznacza, że pierwszy 48-drużynowy turniej Mistrzostw Świata odbędzie się w 2026 roku. Ma go zorganizować Kanada, Meksyk oraz USA.