W Częstochowie wdrożą plan naprawczy

22. maja 2019, 13:40
źródło: 1liga.pls.pl

Tauron AZS Częstochowa utrzymał się w siatkarskiej 1. lidze, a teraz szykuje się do… łatania swoich słabości strukturalnych.

Na konferencji prasowej przedstawiono obecną sytuację klubu, a także ujawniono wprowadzenie planu naprawczego. Ma go nadzorować Sandra Duch-Bromis z kancelarii adwokackiej Fix Up.

- Chcieliśmy zorganizować tę konferencję prasową dla kibiców, którym uważamy że jesteśmy to winni. Zależało nam na tym, aby dowiedzieli się jaka jest aktualna sytuacja klubu. Wprowadzany jest plan naprawczy. W tej chwili nie myślimy o budowie zespołu na nowy sezon. Nie prowadzimy żadnych rozmów z trenerami. O tym będzie można mówić dopiero po przeprowadzeniu restrukturyzacji – wyjaśnił Kamil Filipski, prezes klubu AZS Częstochowa.

- Klub wie jaką ma należność względem swoich wierzycieli. Taka jest forma pracy naszej kancelarii. Klient nas o wszystkim informuje, przekazuje pełną dokumentację. Pierwsze dwa tygodnie przeznaczamy na pracę administracyjną. Z zewnątrz może tak wyglądać, że nie mamy dokładnej wiedzy. Mamy jednak dokumenty i konfrontujemy z tym, co przekazują nam wierzyciele oraz nawiązujemy kontakt – podkreśliła Sandra Duch-Bromis. - Nie mówimy o upadłości, ale o restrukturyzacji i planie naprawczym. Skontaktowaliśmy się już z wierzycielami i ci w 95 procentach pozytywnie podeszli do tej inicjatywy. To będzie najmniej restrykcyjna forma restrukturyzacji, bo chcemy ją przeprowadzić poprzez bezpośredni kontakt z wierzycielami bez odwiedzania sal sądowych – dodała.

Klub liczy na owocną współpracę z miastem Częstochowa, ale w rozmowach może przeszkadzać zadłużenie względem Hali Sportowej Częstochowa. Z tego obiektu korzystają siatkarze, a jego właścicielem jest miasto.