Superliga kobiet już blisko

30. marca 2019, 10:52
źródło: Superliga

Superliga sp. z o.o. zwróciła się do Związku Piłki Ręcznej w Polsce (ZPRP) z ważną propozycją.

Chodzi o utworzenie i zarządzanie rozgrywkami ligi zawodowej w piłce ręcznej kobiet, PGNiG Superligi kobiet, począwszy od sezonu 2019/2020.

Aby liga została powołana, niezbędne jest spełnienie przez Związek Piłki Ręcznej w Polsce wszystkich przewidzianych prawem procedur, a następnie podpisanie umowy z Superligą sp. z o.o. na zarządzanie rozgrywkami. W tym momencie trwają prace nad spełnieniem tych warunków.

Zarząd spółki Superliga wraz z przedstawicielami ZPRP odbył również spotkanie z reprezentantami wszystkich klubów PGNiG Superligi kobiet oraz wybranych klubów I ligi. Na spotkaniu zostały przedstawione założenia przyszłych rozgrywek, zasady funkcjonowania i wymogi niezbędne do przejścia procedury licencyjnej nowo powołanej ligi zawodowej.

W przypadku domknięcia wszystkich kwestii formalnych, w ciągu najbliższych tygodni rozpocznie się procedura licencyjna i weryfikacja dokumentacji poszczególnych klubów.

Słowa kluczowe: superliga | zprp | pgnig | pilkareczna | polska | sponsor | zarzadzanie