Eurosport przygotowuje się do igrzysk w Tokio

12. marca 2019, 14:07
źródło: informacja prasowa

Eurosport, oficjalny nadawca igrzysk olimpijskich, pokazał specjalnie zaprojektowaną identyfikację wizualną na Letnie Igrzyska Olimpijskie Tokio 2020.

„Szukając świeżego i nowoczesnego projektu, łączącego wszystkie dyscypliny, które znajdą się w programie przyszłorocznych igrzysk, zespół Eurosportu inspirował się mangą - unikalnym japońskim stylem komiksów. Logo zawiera elementy identyfikacji wizualnej kanału, kół olimpijskich, a także logotypu igrzysk w Tokio, dzięki czemu łączy wschodnią i zachodnią kulturę, jednocześnie wprowadzając mangę w nową erę” - czytamy w komunikacie prasowym.

- W ubiegłym roku rozpoczęliśmy naszą wspaniałą olimpijską podróż. Możliwość pokazania Zimowych Igrzysk Olimpijskich Pyeongchang 2018 pełnym pasji kibicom w całej Europie była dla nas wielkim zaszczytem. Wykorzystaliśmy innowacyjne technologie i nowe sposoby angażowania fanów na wielu platformach, przenosząc igrzyska w całości do przestrzeni cyfrowej, co było kluczowe dla osiągnięcia rekordowej oglądalności. Teraz zawieszamy sobie poprzeczkę jeszcze wyżej. Dołożymy wszelkich starań, aby pokazać igrzyska w niespotykanej do tej pory skali, współpracując z wszystkimi partnerami. Będziemy działać jeszcze odważniej i z większym rozmachem, wykorzystując wszystkie serwisy cyfrowe, w tym Eurosport Player, w którym widzowie będą mogli obejrzeć każdą sekundę igrzysk, starty wszystkich sportowców we wszystkich konkurencjach - powiedział JB Perrette, prezydent i CEO Discovery International.

- Eurosport na co dzień pokazuje 70% ze wszystkich dyscyplin z letnich igrzysk olimpijskich, a nasz wspaniały zespół światowej klasy ekspertów wie, jak opowiadać prawdziwie wciągające historie pokazując swoją niezrównaną wiedzę i doświadczenie. Wykorzystany podczas relacji z Pyeongchang Eurosport cube okazał się wielkim sukcesem i zamierzamy wykorzystać nasze doświadczenie, aby przenieść fanów jeszcze bliżej sportowej akcji - dodał.

- Chcieliśmy, aby nasza identyfikacja wizualna na Tokio 2020 nawiązując do logo Eurosportu stała się niepowtarzalnym symbolem i ukłonem w stronę japońskiej kultury, który będzie rozpoznawalny dla milionów osób śledzących igrzyska w Europie. W ciągu najbliższych 18 miesięcy fani zobaczą, jak te kreacje ożyją w kampaniach marketingowych na drodze do igrzysk olimpijskich i w ich trakcie. Wierzymy, że udało nam się stworzyć dynamiczny projekt, który znakomicie oddaje naturę najważniejszej imprezy sportowej na świecie i trafia w gusta młodego pokolenia widzów - podkreślił z George Aivazoglou, wiceprezes ds. marketingu w Eurosporcie.

W czerwcu 2015 roku Międzynarodowy Komitet Olimpijski ogłosił przyznanie pełnych praw do igrzysk olimpijskich Discovery i Eurosportowi na 50 rynkach w latach 2018-2024. W lutym ubiegłego roku, pierwszym dla Eurosportu z pełnymi prawami do transmisji z igrzysk, stacja zanotowała rekordowe wyniki oglądalności.

Słowa kluczowe: eurosport | tokio2020 | media | igrzyska | tv | logo