To będzie pierwsza taka transmisja w Polsce

23. stycznia 2019, 17:54
źródło: Canal+

Platforma nc+ pokaże na żywo pierwszy w historii PGNiG Superligi mecz w standardzie 4K UHD.

30 stycznia piłkarze ręczni wicelidera rozgrywek NMC Górnika Zabrze zagrają z aktualnym mistrzem Polski PGE VIVE Kielce. Transmisję w 4K UHD przeprowadzi od godziny 18:15 CANAL+ 4K Ultra HD, a w HD nSport+. Produkcją sygnału zajmie się Ekstraklasa Live Park.

- Platforma nc+ od ponad roku umożliwia swoim abonentom oglądanie sportowych wydarzeń w najwyższej jakości obrazu. W standardzie 4K transmitujemy wybrane mecze Premier League, LaLiga Santander oraz Bundesligi. W maju 2018 wyprodukowaliśmy transmisję Grand Prix Polski na żużlu w 4K, a w grudniu 2018 rozpoczęliśmy produkcję transmisji meczów LOTTO Ekstraklasy w 4K UHD. Teraz, jako pierwsi, pokażemy w 4K UHD mecz PGNiG Superligi piłki ręcznej - powiedział Michał Jarocki, dyrektor sportowy nc+.

- Rozgrywki PGNiG Superligi niezwykle dynamicznie się rozwijają. Już dziś jesteśmy w TOP5 europejskich lig piłki ręcznej, a nasza strategia zakłada pracę nad systematycznym podnoszeniem poziomu sportowego, dalszą popularyzację dyscypliny oraz wdrażaniem nowatorskich rozwiązań marketingowych i biznesowych. Przeprowadzenie pierwszej w historii transmisji 4K UHD z halowych rozgrywek ligowych w Polsce, jest pionierskim rozwiązaniem, których chcemy wdrażać więcej - dodał Marek Janicki, prezes zarządu Superliga sp. z o.o.