Ekstraklasa zmienia skład Rady Nadzorczej

3. października 2018, 09:00
autor: Krzysztof Baranowski
źródło: informacja prasowa

2 października przedstawiciele 16 klubów oraz Polskiego Związku Piłki Nożnej spotkali się w ramach corocznego Zwyczajnego Walnego Zgromadzenia Akcjonariuszy Ekstraklasy S.A.
W ramach spotkania oceniana była m.in. praca zarządu. Wyłoniony został również nowy skład Rady Nadzorczej spółki zarządzającej ligowymi rozgrywkami. Marcin Animucki, prezes zarządu Ekstraklasy, otrzymał jednogłośne absolutorium.

Sprawozdanie finansowe za ubiegły rok finansowy pokazało, że spółka Ekstraklasa SA zanotowała rekordowe przychody, przekraczające 181 mln złotych. Biorąc pod uwagę także przychody spółki Ekstraklasa Live Park, skonsolidowane przychody całej grupy kapitałowej były wyższe o ok. 10 mln niż rok wcześniej.

- Praca, którą wykonaliśmy w minionych miesiącach z naszymi partnerami biznesowymi, wprost przekłada się na generowanie coraz wyższych wpływów dla klubów grających w Ekstraklasie. Możemy już nawet mówić o stałym trendzie wzrostowym. W minionym sezonie przekazaliśmy klubom 6,5 mln zł więcej w stosunku do pierwotnych założeń budżetowych, co było możliwe dzięki ograniczeniu kosztów działania spółki i wypracowaniu dodatkowych przychodów. W rezultacie w sezonie 2017/2018 do klubów Ekstraklasy trafiły świadczenia o wartości ponad 156 mln zł. - komentuje Animucki.

Nowy skład Rady Nadzorczej składa się z  Dariusza Mioduskiego (Legia Warszawa), Cezarego Kuleszy (Jagiellonia Białystok), Karola Klimczaka (Lech Poznań), Romana Kusza (Górnik Zabrze), Krzysztofa Zająca (Korona Kielce) i Grzegorza Jaworskiego (Piast Gliwice). Jako przedstawiciel PZPN znalazł się w niej także Zbigniew Boniek.

Słowa kluczowe: ekstraklasa | pilkanozna | polska