UEFA uchyla ważne drzwi

26. czerwca 2018, 19:20
źródło: UEFA / WP SportoweFakty

Komitet Wykonawczy UEFA ogłosił, iż od sezonu 2018/19 organizatorzy meczów w Lidze Mistrzów i Lidze Europy będą mogli sprzedawać alkohol na stadionach.

Zmieniony artykuł 36. Regulaminu Bezpieczeństwa UEFA otwiera ważne drzwi. Oczywiście takowa sprzedaż może być prowadzona tylko, gdy pozwalają na to przepisy krajowe i lokalne.

Skąd taka decyzja? Organizacja zarządzająca europejską piłką nożną uznała, że nie ma dowodów na to, iż przepis ma wpływ na bezpieczeństwo na trybunach.

- Przez długi okres fani futbolu mogli czuć się niesprawiedliwie traktowani w porównaniu z sympatykami innych dyscyplin, np. rugby. To nie sport, którego jesteś kibicem, sprawia, że ​​zachowujesz się lepiej lub gorzej. Ponadto zakaz nie dotyczył stref VIP na stadionach piłkarskich, co można było odebrać jako przejaw dzielenia społeczeństwa - wyjaśnił po ogłoszeniu informacji Ronan Evain z organizacji Football Supporters Europe (FSE), która od dawna apelowała o zmiany w tym zakresie.

Słowa kluczowe: uefa | ligamistrzow | ligaeuropy | pilkanozna | piwo | alkohol | kibice