Monster Energy FIM Speedway of Nations we Wrocławiu

9. lutego 2018, 13:54
źródło: WTS Sparta Wrocław

Na obiekcie, z którego korzysta Betard Sparta Wrocław odbędzie się rywalizacja najlepszych na świecie narodowych par żużlowych.

Informacja została dziś oficjalnie potwierdzona przez Urząd Miasta Wrocławia oraz BSI Speedway – posiadacza praw do organizacji Mistrzostw Świata na Żużlu.

- Przystępując do renowacji Stadionu Olimpijskiego podkreślaliśmy, że naszą ambicją jest organizacja największych imprez międzynarodowych – mówi Jacek Sutryk, dyrektor Departamentu Spraw Społecznych w Urzędzie Miasta Wrocławia.

- Puchar Narodów będzie najważniejszą imprezą żużlową w 2018 roku, a dla kibiców, którzy przyjadą do Wrocławia – szansą obejrzenia w akcji najlepszych żużlowców na świecie - dodaje.

Monster Energy FIM Speedway of Nations to nowa formuła, która zastąpi Drużynowy Puchar Świata, rozgrywany od 2001 roku. Zawody będą przypominać dawne rozgrywki w ramach Mistrzostw Świata Par, gdzie w poszczególnych wyścigach startowało po dwóch przedstawicieli drużyn narodowych. W Pucharze Świata Polacy panowali niemal niepodzielnie – w ostatnich trzynastu latach triumfowali aż ośmiokrotnie. Teraz rywalizacja ma być bardziej zacięta, co tylko zwiększy atrakcyjność zawodów dla publiczności.

- W tej samej formule, co Puchar Narodów na Żużlu, rozegrano we Wrocławiu zawody w ramach The World Games 2017 – przypomina Sutryk. – Magia Nowego Olimpijskiego udzieliła się nie tylko kilkunastu tysiącom kibiców, ale też władzom światowego żużla, które postanowiły rozegrać pierwszą edycję zawodów w takiej formule właśnie we Wrocławiu.

- Mamy we Wrocławiu ogromne tradycje, jeśli chodzi o organizację dużych międzynarodowych imprez. Mamy też doświadczenie, które pozwoli nam na profesjonalne i atrakcyjne dla kibiców przygotowanie tego wielkiego święta speedway’a w międzynarodowym wydaniu – mówi prezes WTS Sparty Wrocław, Andrzej Rusko. - Zawody w ramach The World Games pokazały, że rywalizacja par może być niezwykle widowiskowa. Emocje na Nowym Olimpijskim trwały do ostatniego biegu. Bilety na tamte zawody rozeszły się w ekspresowym tempie. Ci, którzy mieli okazję zasiąść na trybunach, na koniec wysłuchali Mazurka Dąbrowskiego, bo najlepsi w rywalizacji okazali się gospodarze. Liczę, że w tym roku Polacy ponownie dadzą naszym kibicom sporo powodów do świętowania – dodaje Andrzej Rusko.

W rywalizacji najlepszych par weźmie udział piętnaście reprezentacji narodowych, które zmierzą się w dwóch półfinałach, a następnie w dwudniowym finale we Wrocławiu. Polacy jako gospodarze mają zagwarantowany start w zawodach finałowych. Warto dodać, że o zwycięstwie zadecyduje dopiero ostatni wyścig.

- Cieszymy się, że udział w zawodach weźmie aż piętnaście krajów, ponieważ stwarza to możliwość zaangażowania większej liczby zawodników i kibiców – mówi Torben Olsen, dyrektor zarządzający BSI Speedway. – Jako że o mistrzostwie zadecyduje dopiero ostatni wyścig, możemy zagwarantować porywający finał i z niecierpliwością czekamy na rozstrzygnięcie.

Finały Monster Energy FIM Speedway of Nations potrwają dwa dni – zawody odbędą się w piątek, 8 czerwca oraz w sobotę, 9 czerwca 2018 r. Rozpoczęcie sprzedaży biletów na wydarzenie zapowiadane jest na kwiecień.

© 2010-2018 SPORTMARKETING.PL. All rights reserved.