Igrzyska bez Rosji

5. grudnia 2017, 23:28
źródło: WP SportoweFakty

Zapadła ostateczna decyzja Międzynarodowego Komitetu Olimpijskiego w sprawie reprezentacji Rosji.

MKOl wykluczył Rosjan z Zimowych Igrzysk Olimpijskich Pjongczang 2018. Jest to konsekwencja wielkiej afery dopingowej.

Zostawiono jednak uchyloną furtkę dla zawodników, którzy nie są zamieszani w doping. Z komunikatu komitetu dowiadujemy się, iż podjęto decyzję o ochronie praw poszczególnych rosyjskich sportowców, którzy udowodnią swoją „czystość”.

- Był to bezprecedensowy atak na uczciwość sportu i igrzysk olimpijskich. Po przejściu odpowiedniej procedury wydaliśmy proporcjonalne sankcję za tę systemową manipulację, jednocześnie chroniąc czystych sportowców. Jako sportowcowi jest mi przykro z powodu wszystkich czystych zawodników, którzy będą cierpieć z tego powodu - powiedział prezydent MKOl, Thomas Bach.

Co więcej, żaden przedstawiciel rosyjskiego ministerstwa sportu nie będzie akredytowany na przyszłoroczne igrzyska. Z kolei Witalij Mutko, który od 2008 roku był ministrem sportu, a obecnie zasiada w komitecie organizacyjnym Mistrzostw Świata FIFA, został dożywotnio zdyskwalifikowany.

Zawieszono też przewodniczącego Rosyjskiego Komitetu Olimpijskiego, Aleksandera Żukowa. Organizacja będzie też zmuszona oddać MKOl 15 milionów dolarów. To koszty związane z prowadzonym śledztwem.

Jeżeli pojawią się na imprezie Rosjanie będą występować pod nazwą „Olimpijczycy z Rosji”. Nie pojawi się też na ich strojach i w transmisjach flaga rosyjska. W razie sukcesu odgrywany będzie hymn olimpijski.

© 2010-2017 SPORTMARKETING.PL. All rights reserved.