Stadion Śląski z wielką imprezą?

9. sierpnia 2017, 18:08
źródło: Stadiony.net

Nie można wykluczyć, iż w 2022 roku na Stadionie Śląskim odbędą się lekkoatletyczne mistrzostwa Europy.

Obiekt został oficjalnym kandydatem do organizacji wydarzenia. Warto dodać, że w 2022 roku mistrzostwa będą połączone dla siedmiu federacji, nie tylko tej lekkoatletycznej. W efekcie może to być bardzo duże wydarzenie z widownią szacowaną przez organizatorów na około 600 - 700 tysięcy ludzi.

– Wstępne zgłoszenie do organizacji mistrzostw Europy w 2022 roku na Stadionie Śląskim zostało już złożone. Ale zanim taka impreza będzie się mogła odbyć w Chorzowie, na obiekcie musi się odbyć wcześniej wiele imprez, które sprawdzą infrastrukturę stadionu, logistykę i działania organizacyjne. Będziemy się starać, aby Memoriał Janusza Kusocińskiego rozgrywany był na Śląskim przez kilka lat. Chcielibyśmy ponadto uświetnić 100-lecie Polskiego Związku Lekkiej Atletyki w 2019 roku mistrzostwami Polski właśnie na chorzowskim obiekcie – powiedział prezes PZLA, Henryk Olszewski.

Można spodziewać się także, że Stadion Śląski zyska miano narodowego stadionu lekkoatletycznego. Nawołuje do tego między innymi minister sportu i turystyki, Witold Bańka.

© 2010-2017 SPORTMARKETING.PL. All rights reserved.