PLK nie przekaże nagród

14. lipca 2017, 17:46
źródło: WP SportoweFakty

Polska Liga Koszykówki (PLK) nie przekaże nagród finansowych trzem najlepszym klubom sezonu 2016/17. Nie ma z czego.

Oczywiście ma to związek z brakiem sponsora strategicznego rozgrywek. Niemniej, jest to działanie skandaliczne.

Jak informuje serwis „WP SportoweFakty”, w piątek przedstawiciele Stelmetu BC Zielona Góra (mistrz Polski), Polskiego Cukru Toruń (wicemistrz) i BM Slam Stal Ostrów Wielkopolski (trzecie miejsce) otrzymali e-mail od PLK z informacją o braku środków.

Do tej pory kluby otrzymywały do podziału 170 tysięcy złotych. Teraz nie dość, że nie ma tych pieniędzy to jeszcze kluby będą musiały zapłacić wpisowe w wysokości 60 tysięcy złotych, by przystąpić do rozgrywek…

Nie można wykluczyć, iż ta sytuacja doprowadzi do buntu klubów. Być może już coś się dzieje w tym temacie, gdyż prezes Polskiego Cukru Toruń, Maciej Wiśniewski w otwartym liście do ligi, związku i klubów wykazuje, że PLK S.A. nie ma umocowania prawnego do prowadzenia rozgrywek ligowych. Namawia zarazem kluby do niepłacenia wpisowego do czasu wyjaśnienia sytuacji.

Słowa kluczowe: plk | koszykowka | polska | zarzadzanie | finanse

© 2010-2017 SPORTMARKETING.PL. All rights reserved.