Fundacja na koszulkach Lecha

19. kwietnia 2017, 16:01
źródło: Lech Poznań

W dniu 22 kwietnia, w najbliższym meczu 30. kolejki Lotto Ekstraklasy, zawodnicy Lecha Poznań zagrają w wyjątkowych strojach.

Zawodnicy wybiegną na boisko z logiem Fundacji Sport Twoją Szansą, które zastąpi ekspozycję STS. Wydarzenie jest związane z planowanym znacznym zwiększeniem skali działalności instytucji udzielającej wsparcia sportowcom z całego kraju. Na stronie www.sporttwojaszansa.pl przyjmowane są już wnioski od osób i organizacji szukających pomocy w rozwijaniu kariery sportowej. Fundacja powstała z inicjatywy firmy STS. W akcję charytatywną zaangażowani są ponadto sportowcy, jak i działacze oraz dziennikarze sportowi.

- STS od lat wspiera polski sport sponsorując liczne kluby z wielu dyscyplin sportowych, a przede wszystkim reprezentację Polski w piłce nożnej. Prowadząc Fundację Sport Twoją Szansą zamierzamy efektywnie pomagać także osobom i mniejszym organizacjom, dla których sport jest pasją, ale z różnych powodów mają trudności w jej realizacji - powiedział Mateusz Juroszek, prezes STS oraz Fundacji Sport Twoją Szansą.

Fundacja przyjmuje wnioski o wsparcie od 19 kwietnia br. Następnie spośród nadesłanych zgłoszeń wybrane zostaną projekty, które będą kwalifikowały się do udzielenia wsparcia. Zadecydują o tym m.in. członkowie rady honorowej, a w specjalnym głosowaniu to użytkownicy portalu STS.pl wybiorą przyszłych podopiecznych. We wspomnianej radzie zasiadają obecnie sportowcy, działacze oraz dziennikarze sportowi: Monika Pyrek, Bartłomiej Bonk, Grzegorz Tkaczyk, Sebastian Mila, Tomasz Smokowski, Piotr Koźmiński oraz Karol Klimczak i Michał Listkiewicz.

- Widząc efekty naszego dotychczasowego zaangażowania oraz sukcesy podopiecznych sportowców, postanowiliśmy z wiosną tego roku zwiększyć skalę prowadzonych działań. Planujemy pomagać osobom zaangażowanym w działalność sportową, którzy ze względu na różne przeciwności nie mogą swojej determinacji przełożyć na wymierne osiągnięcia. Chcemy dotrzeć do szerokiego grona osób, stąd zaangażowanie do projektu Lecha Poznań - dodał Juroszek.

- Idea Fundacji Sport Twoją Szansą znakomicie wpisuje się w nasze dotychczasowe działania w ramach projektu Lech Razem, których głównym celem jest promocja zdrowego i aktywnego trybu życia. Zachęcamy do uprawiania sportu i regularnego ruchu, koncentrujemy się na wykształcaniu prawidłowych nawyków przede wszystkim u najmłodszych poznaniaków i Wielkopolan. Włączenie się do inicjatywy Fundacji poszerza to spektrum o wsparcie dla profesjonalnego sportu, niekoniecznie tylko piłki nożnej, angażując nas na poziomie mecenatu w naszym regionie - stwierdził Karol Klimczak, prezes Lecha Poznań oraz członek Rady Honorowej Fundacji Sport Twoją Szansą.

Fundacja Sport Twoją Szansą funkcjonuje od 2014 roku, prowadząc działania na rzecz rozwoju polskiego sportu.

© 2010-2017 SPORTMARKETING.PL. All rights reserved.