Zmiany w Koronie

11. kwietnia 2017, 18:31
źródło: Korona Kielce

Oficjalnie dopięta została sprzedaż Korony Kielce, klubu występującego w Lotto Ekstraklasie. Nabywcą został Dieter Burdenski.
Kliknij na zdjęcie, aby je skomentować
Niemiec nabył pakiet większościowy udziałów. Do tej pory właścicielem Korona SA było miasto.

- W ostateczności rozmawialiśmy z czterema podmiotami polskimi i dwoma niemieckimi. Po spotkaniach z nimi wszystkimi doszliśmy do wniosku z radą nadzorczą, kierownictwem Korony i pracownikami miasta, że najlepszy będzie Dieter Burdenski. On poprosił o wyłączność w rozmowach, a my poinformowaliśmy o tym pozostałych - przyznał prezydent miasta, Wojciech Lubawski.

- Rozmowy trwały parę ładnych miesięcy, myślę, że cztery-pięć. I dzisiaj Korona ma nowego wiodącego właściciela, a 28% akcji pozostaje w rękach miasta. To nadal kielecki klub, ale mamy większościowego akcjonariusza - dodał.

Burdenski, w przeszłości piłkarz, na konferencji prasowej powiedział, że nie stoją za nim żadne relacje z menadżerami piłkarskim. Dodał też, że od 30 lat samodzielnie prowadzi biznesy.

- Nie mam wspólników, to moja indywidualna inicjatywa. Zobaczyłem potencjał i zdałem sobie sprawę, że po wprowadzeniu pewnych mechanizmów może to przynieść efekty. Tu można zrobić dużo, jeśli chodzi o piłkę. Nie brakuje dobrego klimatu, właściwych osób i wielkiego potencjału - stwierdził.

Znamy także nowy zarząd klubu. Prezesem mianowano Krzysztofa Zająca, który ma się skupić przede wszystkim na pionie sportowym. Na pozostałych frontach ma dalej rządzić Marek Paprocki, który w nowym rozdaniu będzie wiceprezesem.

Podjęto także jedną decyzję dotyczącą sponsorów. Po trwającym sezonie zakończona zostanie współpraca z Hummelem, dostawcą sprzętu. Od nowych rozgrywek Koronę będzie odziewać Puma. Kontrakt parafowano na okres czterech lat.

© 2010-2017 Crauford Communications Ltd. All rights reserved.