Chińscy trenerzy odwiedzili Europę

18. października 2011, 19:47
autor: Jakub Świątek
źródło: UEFA

Delegacja 40. chińskich trenerów gościła w Europie w ramach projektu EU-China Year of Youth. W ten sposób zostały zacieśnione relacje na linii Europa - Chiny.
Chińscy szkoleniowcy byli zachwyceni możliwością skorzystania z wiedzy europejskiego futbolu dotyczącej edukacji trenerów w ramach inicjatywy, w której uczestniczyła Unia Europejska, UEFA oraz Chiński Związek Piłki Nożnej (CFA). W wymianie pod patronatem 2011 EU - China Year of Youth wzięli udział selekcjonerzy reprezentacji młodzieżowych Chin począwszy od U-12, a skończywszy na poziomie U-19, oraz trenerzy drużyn kobiecych.

Kurs, trwający dziesięć dni, składał się z prezentacji europejskich ekspertów oraz krajowych federacji, a także dotyczył rozwoju młodych piłkarzy jak i pracy akademii młodzieżowych w europejskich krajach. Odbyły się także sesje praktyczne z młodymi zawodnikami oraz wizyta na specjalnie zorganizowanych meczach młodzieżowych.

- To bardzo nam pomoże w rozwoju chińskiego futbolu młodzieżowego. Podczas sesji eksperci powiedzieli nam, jak trenować młodych piłkarzy, dali nam przykłady, jak powinna wyglądać sesja treningowa dla młodzieży, z czego powinna się składać, jeśli chcemy poprawić nasz futbol. Wiele się nauczyliśmy, otworzyło nam to umysły jak rozwijać młodzieżową piłkę nożną w Chinach. To dla nas wielka pomoc - powiedział Su Maozhen, trener reprezentacji Chin do lat 20.

Słowa kluczowe: uefa | eu | chinayearofyouth | chiny

© 2010-2020 SPORTMARKETING.PL. All rights reserved.