Monachium z mistrzostwami Europy

13. listopada 2019, 12:45
źródło: European Athletic

Europejska Federacja Lekkoatletyczna wybrała gospodarza drugich Lekkoatletycznych Mistrzostw Europy.
Będzie nim w 2022 roku Monachium. - Jesteśmy bardzo zadowoleni z wyboru gospodarza. Zwłaszcza, że wszyscy mamy w pamięci wspaniałe mistrzostwa w 2018 roku, które także odbyły się w Niemczech (Berlin). Będzie to szczególne wydarzenie, bo w 50. rocznicę igrzysk olimpijskich w Monachium - powiedział prezydent Europejskiej Federacji Lekkoatletycznej, Svein Arne Hansen.

Centralnym punktem wydarzenia będzie monachijski Park Olimpijski. Impreza rozpocznie się 11 sierpnia i potrwa do 21 dnia tego miesiąca.

Monachium uznano za faworyta do organizacji po tym, jak rada miasta zatwierdziła ofertę w marcu. Oczekuje się, że 130 mln euro kosztów zostanie podzielonych między miasto, rząd federalny i kraj związkowy Bawaria.

Szwecja była jednym z krajów, które początkowo wyraziły także zainteresowanie wydarzeniem, które miałoby się odbywać w Göteborgu i Malmo.