Onefootball z prawami do Ekstraklasy

9. listopada 2019, 08:00
źródło: Ekstraklasa SA

Telewizja Sportdigital Fussball, posiadająca prawa do pokazywania 30 meczów PKO BP Ekstraklasy w sezonach 2019/20 i 2020/21 podpisała umowę z Onefootball.

Na bazie porozumienia użytkownicy platformy streamingowej w Austrii, Niemczech i Szwajcarii będą także mogli oglądać mecze polskiej ligi.

Jeden lub dwa mecze w kolejce będą pokazywane z niemieckim komentarzem w systemie PPV (pay-per-view) już od najbliższej – 15. serii spotkań. Jako pierwsze dostępne było spotkanie Piasta Gliwice z Jagiellonią Białystok. Koszt obejrzenia wybranego spotkania wyniesie 1,99 euro w Niemczech i Austrii oraz 2,20 CHF w Szwajcarii. Równolegle Onefootball będzie aktywnie promować platformę Ekstraklasa.TV, a tym samym i całe rozgrywki.

- Prawa do pokazywania meczów PKO Bank Polski Ekstraklasy zostały sprzedane Onefootball w pakiecie 10 rozgrywek piłkarskich ze świata i cieszymy się z rosnącego zasięgu naszej ligi w trzech niemieckojęzycznych krajach. Tym bardziej, że mieszka w nich ponad 2-milionowa Polonia, wśród której nie brakuje fanów naszej ligi. Jesteśmy na tych rynkach obecni także z naszą platformą OTT Ekstraklasa.TV, w ramach której przez aplikację iOS oraz serwis www można obejrzeć wszystkie mecze ligowe w sezonie, także z polskim komentarzem – komentuje Marcin Animucki, prezes zarządu Ekstraklasy S.A.

Oprócz polskiej ligi, Onefootball nabyła od Sportdigital Fussball prawa do pokazywania rozgrywek Eredivisie (Holandia), Liga NOS (Portugalia), Fortuna League (Czechy), A-League (Australia), Chinese Super League, J-League (Japonia) oraz pucharów – Copa do Brasil, Argentinian Copa de la Superliga i Ligi Mistrzów CONCACAF.