Zespół Williamsa ze stratą

11. września 2019, 11:49
źródło: Sport.pl

ROKiT Williams Racing, zespół Formuły 1, w barwach którego startuje Robert Kubica, ma problemy nie tylko na torze, ale i poza nim.

W opublikowanym sprawozdaniu finansowym za pierwszą połowę 2019 roku zauważalna jest duża strata - 16,8 mln funtów. Co ciekawe, w poprzednim roku, za adekwatny okres, ekipa miała 200 tysięcy zysku.

Oczywiście jest to efekt m.in. słabego wyniku sportowego w sezonie 2018 i mniejszych wpływów z tytułu praw medialnych. Zakończyła się także współpraca z marką Martini, a finansowania zaniechała rodzina Stroll.

ROKiT jako sponsor tytularny nie daje aż takiego wsparcia. Tak jak i pozyskanie PKN Orlen. Od stycznia do czerwca 2019 roku Williams zanotował 46,3 mln funtów przychodu.

Złe wyniki finansowe równoważą przychody ze spółki Williams Advanced Engineering, które w porównaniu do pierwszego półrocza 2018 wzrosły z 21,5 mln funtów do 30,9 mln. Dzięki temu łączne przychody Williams Grand Prix Holdings spadły z 82,6 mln do 77,8 mln.

- Nasze wyniki finansowe odzwierciedlają trudną pierwszą połowę roku dla naszych działań w F1. Mimo to zademonstrowaliśmy coraz mocniejszą pozycję Williams Advanced Engineering - powiedział Mike O’Driscoll, dyrektor generalny Williamsa. - Wynik finansowy w F1 przede wszystkim odzwierciedla zeszłoroczną pozycję w tabeli konstruktorów, co jest równoznaczne z mniejszą nagrodą. Redukcji uległy również wpływy od partnerów, choć pozyskaliśmy nowe wsparcie ze strony ROKiT oraz Orlenu.

Słowa kluczowe: williams | f1 | formula1 | motosport | finanse | sponsor