Nike zostaje z PSG. To rekordowa umowa?

28. czerwca 2019, 14:25
źródło: PSG

Mistrzowie Ligue 1 Conforama, Paris Saint-Germain FC, potwierdzili długoterminowe przedłużenie umowy z amerykańskim gigantem sportowym Nike.

Porozumienie, opisane przez PSG jako „największa umowa sponsorska” w ich historii, gwarantuje, że Nike pozostanie partnerem technicznym klubu do 2032 roku. Przypomnijmy, że status ten posiada od 1989 roku.

Oprócz pierwszej drużyny mężczyzn Amerykanie odzieją także pozostałe drużyny PSG w piłce nożnej oraz piłce ręcznej.

Warunki finansowe nowej umowy nie zostały podane do wiadomości publicznej, chociaż w kwietniu „AS” informował, że ​​PSG chce potroić roczną kwotę 25 mln euro, na którą do tej pory mogli liczyć od Nike.

- Umowa stanowi bardzo duży kamień milowy, odzwierciedlając to, czym klub stał się na arenie światowej, jak i wielkie ambicje, jakie mamy na przyszłość - powiedział prezes PSG, Naser Al-Khelaifi. - Nike jest najwierniejszym partnerem klubu, a ta umowa pokazuje jej zdecydowane zobowiązanie do kontynuowania z nami działań na każdym kroku przez wiele lat.

- Paris Saint-Germain jest silną globalną marką, a ta umowa umacnia pozycję Nike jako lidera w branży piłkarskiej - dodał Bert Hoyt, dyrektor generalny Nike EMEA.

To druga tak duża umowa sponsoringowa PSG ogłoszona w tym roku. W lutym poinformowano, że międzynarodowa sieć hoteli Accor zastąpi linie lotnicze Emirates w roli głównego sponsora.

Słowa kluczowe: psg | nike | ligue1 | pilkanozna | sponsor | francja