UFC notuje spadek przychodów

16. maja 2019, 13:35
źródło: MMAbiznes.pl

W zeszłym roku Agencja Moody’s Investors Service ogłosiła, że przychody UFC Holdings znacząco przekroczyły 700 milionów dolarów i był to najlepszy wynik w historii firmy.

Wygląda jednak na to, że rok 2018 przyniósł spadek przychodów. Jak poinformował bowiem serwis Bloody Elbow, opierając się na raportach Moody’s i Standard & Poor’s Global Ratings, przychody za rok 2018 przekroczyły znacznie 600 milionów dolarów. UFC zanotowało więc spadek przychodów na poziomie około 100 milionów.

Patrząc na przychody UFC w roku 2017 warto jednak zwrócić uwagę na fakt, że znacząca ich część pochodziła z walki bokserskiej pomiędzy Floydem Mayweatherem i Conorem McGregorem, której współorganizatorem było właśnie UFC. Takiego wydarzenie zabrakło natomiast w roku 2018.

Analitycy wskazują jednak, że mimo mniejszych przychodów w zeszłym roku, podpisanie nowej, wieloletniej umowy z ESPN spowoduje stabilizację firmy i jej finansów.

Nie wiadomo natomiast jaki zysk przyniósł organizacji UFC rok 2018. W zeszłym roku różne źródła podawały, że zysk operacyjny (przed opodatkowaniem, potrąceniem odsetek od zaciągniętych zobowiązań i amortyzacji) organizacji w 2017 rok miał wynieść około 320 milionów dolarów. W roku 2016 miał on kształtować się na poziomie 226 milionów, a rok wcześniej w okolicach 189 milionów.

Warto również przypomnieć, że w roku 2016 ówczesny dyrektor zarządzający UFC Lorenzo Fertitta powiedział, że firma zamknęła rok 2015 z przychodem w wysokości około 600 milionów dolarów. Szacowano również, że dwanaście miesięcy później przychody miały wynieść 609 milionów.

Słowa kluczowe: ufc | mma | finanse | sportywalki | usa | zarzadzanie